Novice

Znani so zmagovalci tekmovanja Naj krof Slovenije 2024!

07/02/2024 v Dogodek, Motivacijski dogodek, Novice, Novičnik TGZS, Pozivi in razpisi, Slovenija, Slovenska turistična organizacija - STO

Znani so zmagovalci tekmovanja Naj krof Slovenije 2024!

Včeraj je v organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije že četrto leto zapored potekal izbor za Naj krof Slovenije 2024. Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2024 in Naj inovativni krof Slovenije 2024 je letos isti: BIC (Biotehniški izobraževalni center) Ljubljana, smer slaščičarstvo.

Prireditev je sicer nastala v koronskem obdobju, ko so bile turistične kapacitete zaprte, Zbornica pa je s prireditvijo želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja in optimizma v panogi. Na Turistično gostinski zbornici Slovenije smo se odločili za nadaljevanje dogodka zaradi številnih pozitivnih odzivov.

Strokovna komisija v sestavi:

 • Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, mednarodni ocenjevalec WACS
 • Alenka Kodele, priznana slaščičarska mojstrica, predavateljica na BIC Ljubljana in
 • Urška Strnad, vodja gostinstva Gostinsko podjetje Trojane

je izbirala med več kot 30 krofi ter ponovno imela zahtevno delo, saj so bili številni krofi ne le lepi, temveč narejeni z veliko domišljije.

Tomaž Vozelj ocenjuje, da so krofi po izgledu lepši kot v lanskem letu. Meni, da je v testu pravi delež kvasa, pohvali pa tudi kakovost uporabljenih marmelad.
Alenka Kodele je dejala, da je ocenjevanje inovativnih krofov zanimivo tudi za komisijo, saj morajo poleg samega videza upoštevati tudi kombinacijo okusov dodatkov, ki jo je pogosto težko uskladiti z okusom samega krofa.
Urška Strnad je povedala, da pri proizvodnji krofov na Trojanah tudi eksperimentirajo, iščejo novosti v ponudbi. V zadnjem obdobju sicer beležijo velik interes po krofih s strani madžarskih gostov.

Med inovativnimi krofi so ponovno največ pozornosti komisije vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. pomarančo, korenjem, ingverjem, kurkumo, bučo, bobom, slano karamelo, pivsko meringo, posušeno vrtnico, jurko, tartufato ipd.

Pri ocenjevanju so sicer upoštevali izgled in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus.

Zmagovalci posameznih kategorij so bili razglašeni danes, ko je priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, predstavil bogato izročilo cvrtja krofov na Slovenskem.

Zmagovalci posameznih kategorij so:

Naj klasični krof Slovenije 2024
Prvo mesto:       BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo
Drugo mesto:    Kavarna in slaščičarna Marelica, Romana Oset s.p., Celje
Tretje mesto:    Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto (dijakinja Janja Lapuh)

Naj inovativni krof Slovenije 2024
Prvo mesto:       BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo (slivovo polnilo in meringa piva in suhega cvetja)
Drugo mesto:    Istrabenz Turizem (citrusova krema z meringo melise in belo čokolado)
Tretje mesto:    Atlantida Rogaška (integralna moka z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki)

Dogodek je podprla tudi Slovenska turistična organizacija.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com