ZMAGOVALEC TEKMOVANJA NAJ KROF 2025
Znani so zmagovalci tekmovanja Naj krof Slovenije 2025
Včeraj je v organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije že peto leto zapored potekal izbor za Naj krof Slovenije, tokrat za leto 2025. Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2025 je Slaščičarna Zvezda, Celje, v kategoriji Naj inovativni krof Slovenije 2025 pa Kavarna Cafe Central, Istrabenz Turizem, Portorož.
Ocenjevanje za Naj krof Slovenije 2025 so letos v Turistično gostinski zbornici Slovenije pripravili že peto leto.
Prireditev je sicer nastala v koronskem obdobju, ko so bile turistične kapacitete zaprte, Zbornica pa je s prireditvijo želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja in optimizma v panogi ter podpreti tradicijo priprave kulinaričnega proizvoda. Na Turistično gostinski zbornici Slovenije so se zaradi številnih pozitivnih odzivov odločili za nadaljevanje dogodka.
Tudi letos so ponudniki krofe na ocenjevanje poslali preko hitre pošte; potegovali so se za naziv v dveh kategorijah, Klasični in Inovativni krof.
Strokovna komisija v sestavi:
– Tomaž Vozelj, podpredsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, mednarodni ocenjevalec WACS- Urška Strnad, vodja gostinstva Gostinsko podjetje Trojane
– Maja Grabar, učiteljica praktičnega pouka – kuharstvo na SŠGT Ljubljana
– Dominik Ocvirk, tehnolog in strokovnjak na področju krofov, Lesaffre Slovenija
je izbirala med najvišjim številom krofov do sedaj, saj je tekmovalo skoraj 40 teh v pustnem obdobju priljubljenih sladic. Delo strokovne komisije je bilo zahtevno, saj so bili številni krofi ne le lepi, temveč narejeni z veliko domišljije.
Predsednik komisije Tomaž Vozelj je po ocenjevanju menil, da so bili krofi v letošnjem letu pravilnejših oblik, polnila boljša in bolj naravna kot v lanskem letu, povečuje pa se tudi interes po pripravi inovativnih krofov.
Med inovativnimi krofi so ponovno največ pozornosti komisije vzbudili krofi z različnimi polnili oz. sestavinami, npr. medom, medico, pistacijevo čokolado, malinami, flambirano figo, šunko, kostanjevim pirejem, jabolčno čežano, hruškami, orehi, kremnim sirom, bučnim oljem. Ponudniki so torej ponovno pokazali veliko izvirnosti in novih idej. Pri ocenjevanju so sicer upoštevali izgled in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, barvo, polnilo, okus in pookus ter izvirnost recepta pri inovativnih krofih. Zmagovalci posameznih kategorij so bili razglašeni danes, ko je priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, predstavil bogato izročilo cvrtja krofov na Slovenskem.
Zmagovalci posameznih kategorij so:
Naj klasični krof Slovenije 2025
Prvo mesto: Slaščičarna Zvezda, Celje
Drugo mesto: Slaščičarna Berzo, Vrhnika
Tretje mesto: Kavarna Cafe Central, Istrabenz Turizem, Portorož
Naj inovativni krof Slovenije 2025
Prvo mesto: Kavarna Cafe Central, Istrabenz Turizem, Portorož (polnilo: bela čokolada, malina, krema vrtnice)
Drugo mesto: Izobraževalni center Piramida Maribor, Višja strokovna šola (polnilo: bučno olje, šunka, zeliščni kis, polnozrnata moka, bučna semena)
Tretje mesto: Grand Hotel Sava Rogaška (polnilo: jabolko in karamela)
Dogodek sta podprla družba Lesaffre Slovenija in Slovenska turistična organizacija.
Za gostoljubje pri izboru se zahvaljujemo Centru kulinarike in turizma Kult316.



