Novice

Predlogi dodatnih ukrepov pomoči turističnemu gospodarstvu

26/08/2022 v Delovni sestanek, Dogodek, Gospodarska zbornica Slovenije - GZS, Hotelirstvo, Korona virus, Nekategorizirano, Novice, Slovenija, Slovenska turistična organizacija - STO, Turistične agencije, Ukrepi, Združenje hotelirjev Slovenije, Združenje kampov

Na sestanku dne 25. avgusta 2022 so člani Posebne skupine TGZS in Turističnih združenj obravnavali stanje pri članih glede povečanih stroškov energentov. Nekatera podjetja še ne beležijo bistvenega povečanja stroškov, saj imajo aktivne pogodbe o zakupu energentov, druge pa se že spopadajo z visokimi podražitvami.

Naj spomnimo, Vlada RS je sprejela ukrepe, ki omejujejo cene energentov za gospodinjstva in majhna podjetja, Zakon za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina ter začasno znižala DDV za elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo ter daljinsko ogrevanje, kar je bilo predstavljeno tudi predstavnikom TGZS na dveh sestankih na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dejstvo pa je, da so trenutne podražitve take, da terjajo hitro sprejetje dodatnih ukrepov, na kar smo na podlagi današnjega sestanka tudi opozorili.
Predlagali smo postavitev kapice za najvišjo ceno električne energije, znižanje praga povečanje stroškov energije kot pogoja za dodelitev pomoči na 1,5 kratnik lanskih stroškov ter povečanje deleža podražitve na 50% stroškov nad pragom, povečanje finančnega praga za dodelitev pomoči, izvzetje pogoja, da je podjetje upravičeno do pomoči, v kolikor podražitev ni preneslo v višje prodajne cene ter ponovno uvedbo ukrepa skrajšanega delovnega časa.

 

Stališča usklajujemo tudi z ostalimi Zbornicami in se nadejamo dodatnih ukrepov pomoči.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com