Novice

Novi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

08/11/2021 v Dogodek, Korona virus, Novice, Slovenija, Ukrepi

Vlada je objavila novi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.
Glavne novosti, ki jih prinaša Odlok, so naslednje:

 • Sredstva za testiranje in za samotestiranje s HAG hitrimi testi so po novem zagotovljena iz proračuna RS (za kar smo se na Zbornici dolgo prizadevali). Hranite vse račune za nabavo teh testov, da bi v prihodnosti lahko zahtevali povrnitev stroškov od 8. novembra 2021 naprej. (Ceno hitrega testiranja je Vlada z drugim Odlokom določila pri 7 evrih, ceno testov za samotestiranje pa pri 2,5 evra na test brez DDV.)
 • V gostinstvu je od danes dovoljena le sedeča postrežba jedi in pijač v časovnem razponu med 5. in 22. uro. Ponudba hladno toplega bifeja (samopostrežni obroki) začasno ni dovoljena.
 • Ob vhodu v lokal mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v prostoru. (Kriterij za določanje števila oseb pa v odloku ni naveden, omenja se ga le pri živilskih trgovinah: najmanj 10m2 na osebo, določila v prejšnjih odlokih pa so razveljavljena.)
 • Brez časovne omejitve je dovoljena priprava in strežba hrane in pijače v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za (svoje) zaposlene.
 • Prepovedano je obratovanje gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program (diskoteke).
 • Obvezno je preverjanje PCT pogoja ob vhodu v gostinski obrat na način zahtevanja tudi osebnega dokumenta zaradi ugotavljanja identitete imetnika potrdila, medtem ko je starostna meja izpolnjevanja pogoja PCT spuščena na 12 let.
 • Pri obveznem nošenju zaščitnih mask v vseh zaprtih javnih krajih je dovoljena le uporaba kirurških in FFP2 mask, zato ne uporabljajte več tekstilnih mask (tudi tistih ne, ki ste jih posebej naročili za svoje zaposlene z logotipi vaših podjetij).
 • Glede na to, da so začasno prepovedana zbiranja ljudi (z izjemami, kot so javni shodi, javne kulturne in javne športne prireditve pod striktno določenimi pogoji), smo v dilemi, ali so dovoljeni poslovni dogodki (konference) in pod katerimi pogoji. Zato smo številna vprašanja poslali na pristojne organe in čakamo na njihove odgovore, s katerimi vas bomo seznanili takoj, ko prispejo. Po našem prepričanju bi ti poslovni dogodki bili lahko dovoljeni, zagotovo pa tega ne vemo, ker je Odlok pomanjkljivo napisan.
 • Odlok ne omenja organizatorjev potovanj in ali lahko realizirajo že prej prodana skupinska potovanja (v luči prepovedanega zbiranja ljudi). Tudi o tem smo že poizvedovali pri odločevalcih in čakamo na njihove odgovore.
 • Odlok ne omenja pogojev in časovnega okvira za dostavo in prevzem hrane in pijače (niti drive in-a), tako da čakamo tudi na pojasnila o tem.

Celotni Odlok lahko preberete na povezavi: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-3459/odlok-o-zacasnih-ukrepih-za-preprecevanje-in-obvladovanje-okuzb-z-nalezljivo-boleznijo-covid-19

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com