Novice

Naj krof Slovenije 2023

24/01/2023 v Dogodek, Motivacijski dogodek, Novice, Slovenija

Bliža se pust, star ljudski običaj, ki naznanja konec zime in začetek pomladi. To obdobje v Sloveniji že dolgo obeležuje cvrtje krofov. Kot navaja znani slovenski etnolog, dr. Janez Bogataj, korenine krofov segajo do cesarskega Dunaja, kjer jih je prva začela pripravljati dvorna kuharica Cecilija Krampf. Cecilijine kroglice so postopoma osvajale celotno monarhijo. Na Slovenskem so pripravljali krofe, ki so se od »cesarskih« nekoliko razlikovali po načinu priprave, velikosti in nadevih. Prvotni krofi so bili nepravilnih oblik z izrastki kot kremplji, od tod tudi poimenovanje. Imenovali so jih tudi fanclji. Danes z veseljem zagrizemo v okrogle ocvrte krofe z lepim svetlejšim vencem na sredi.

Turistično gostinska zbornica Slovenije je že dvakrat izvedla dogodek Naj krof Slovenije (v lanskem letu so kategoriji klasičnega krofa dodali še inovativni krof), ki je požel veliko zanimanja. Zato tudi letos ponudnike pozivajo k sodelovanju.

Strokovna komisija bo krofe ocenjevala 14. februarja na Centru kulinarike in turizma Kult316 Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, razglasitev rezultatov pa bo 15. februarja v jutranji oddaji TV Slovenije. Ob razglasitvi rezultatov bo dr. Janez Bogataj predstavil bogato izročilo cvrtja krofov na Slovenskem.

Rok za oddajo prijavnice je 7. februar 2023 na naslov rebeka.mezan@tgzs.si (skupaj s potrdilom o plačilu). Ponudnike prosimo, da v prijavnici navedejo točen naslov za prevzem krofov s strani Pošte Slovenije.

 

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com