Novice

Izveden letni zbor Združenja hotelirjev Slovenije

12/12/2022 v Dogodek, Hotelirstvo, Konference, Motivacijski dogodek, Novice, Slovenija, Slovenska turistična organizacija - STO, Ukrepi, Združenje hotelirjev Slovenije

Ob koncu za turizem zahtevnega leta, katerega sta zaznamovali epidemija COVID19 in energetska kriza, so se v Hotelu Mond, Resort & Entertainment, Šentilj, na Letnem zboru Združenja hotelirjev Slovenije (ZHS) zbrali predstavniki slovenskih hotelskih podjetij.

Kljub uspešni poletni in jesenski sezoni, ko je obseg zasedenosti kapacitet marsikje dosegel predkrizno leto 2019, pa je panoga zazrta v poslovanje za leto 2023, ki je po napovedih ponudnikov storitev negotovo, gostje pa se za potovanja odločajo bolj previdno kot običajno.
Osrednji dogodek letnega zbora je bila okrogla miza Kako organizirati poslovanje in zagotavljati kakovost storitev ob kadrovskih in finančnih izzivih, kjer so bili udeleženci enotni v mnenju, da je kljub zahtevnim okoliščinam potrebno zagotoviti visok nivo kakovosti storitev, kar sovpada tudi z novo Strategijo slovenskega turizma 2022/2028. Udeleženci so se strinjali, da se bo država z delovno pravno zakonodajo morala bolj prilagoditi specifikam poslovanja turistične panoge, npr. sezonskemu poslovanju, davčni razbremenitvi plač, možnosti posojanja kadrov med podjetji, enaki dohodninski olajšavi za rezidente drugih držav, ki delajo v Sloveniji, zlasti pa zagotavljati bistveno hitrejše in enostavnejše postopke zaposlovanja tujcev. Poleg tega bo Zbornica nadaljevala z izvajanjem aktivnosti na področju ukrepov pomoči podjetjem zaradi zvišanih cen energentov, saj je po mnenju udeležencev trenutno sprejeta pomoč premajhna za zagotovitev vzdržnega poslovanja podjetij. Na srečanju so si udeleženci izmenjali operativne predloge ukrepov za blažitev energetsko finančne krize, predvsem s področja varčevanja z energijo. Veliko razprav se je dotikalo načinov pridobivanja kadrov ter prilagajanja poslovanja manjšemu številu zaposlenih.

Med ostalimi temami zbora izpostavljamo Predstavitev turističnih borz in sejmov v letu 2023, informacije o aktivnostih hrvaškega združenja hotelirjev, možnosti sodelovanja s Turkish Airlines, povezovanje igralništva in turizma,… Direktor slovenskega predstavništva Turkish Airlines v Sloveniji, g. Ufuk Unal, je med udeleženci Zbora izžrebal dva srečna dobitnika letalskih vozovnic do Istanbula.

Na Zboru so bile tudi potrjene lokacije dogodkov ZHS za leto 2023:

 • strokovna ekskurzija v Istanbul od 29. do 31. marca 2023,
 • XI. konferenca ZHS v Hotelu Kempinski Palace Portorož 1. junija 2023 ter
 • Letni zbor ZHS v Hotelu Habakuk Maribor decembra 2023.

 

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije, Gregor Jamnik, je ob zaključku Letnega zbora izjavil: ‘Ne glede na izzive ostajamo slovenski hotelirji optimistični, saj je Slovenija postala globalno prepoznavna turistična destinacija z močno identiteto in trajnostno naravnanostjo. Veseli nas dejstvo, da letalski prevozniki za spomladi najavljajo več letalskih povezav in frekvenc letov na ljubljansko letališče.’
Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije, je dodal, da si bo Zbornica tudi v bodoče prizadevala za sodelovanje vseh turističnih združenj ter skupno pripravo in komuniciranje predlogov ukrepov v pomoč turističnemu gospodarstvu. Pohvalil je sodelovanje z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, a se zavzel za bistveno povečanje obsega sofinanciranja zelo povečanih stroškov energentov.

 

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com