Novice

Izbran je Naj krof Slovenije 2023

15/02/2023 v Dogodek, Korona virus, Motivacijski dogodek, Novice, Novičnik TGZS, Slovenija, Slovenska turistična organizacija - STO, Tekmovanja

Že tretje leto zapored je potekalo ocenjevanje za Naj krof Slovenije, ki ga organizira naša Zbornica. Ideja po novem dogodku se je porodila pri zaposlenih na Zbornici, saj smo želeli tudi v koronskem času, ko so bile turistične kapacitete zaprte, organizirati gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja v panogi.

Včerajšnji dogodek je potekal v Centru kulinarike Kult316, BIC Ljubljana. 

Ponudniki so krofe po hitri pošti poslali v Ljubljano, strokovna komisija v sestavi Tomaž Vozelj (predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije), Alenka Kodele (priznana slaščičarka in predavateljica na BIC) in Urška Strnad (vodja prodaje v Gostinskem podjetju Trojane) pa je ocenila prispele krofe v kategorijah klasični in inovativni krof.

Tomaž Vozelj ocenjuje, da se kakovost krofov iz leta v leto izboljšuje, kar sicer veseli, je pa zato izbor najboljših krofov zahtevno delo.
Alenka Kodele je poudarila, da priprava krofov med drugim zahteva veliko potrpežljivosti; z veseljem je ocenjevala inovativne krofe, saj so ponudniki pokazali veliko domišljije in uporabili zelo različne nadeve, glazure in podobno.
Urška Strnad je povedala, da se na Trojanah intenzivno pripravljajo na letošnje pustno obdobje, ko se vsako leto proizvodnja in prodaja krofov bistveno poveča. Krofe bodo prodajali kar na sedmih izdajnih linijah.

Med inovativnimi krofi so letos največ pozornosti vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. medom, medico, cimetom, slanino, žajbljem, janežem, bučnim oljem, čilijem, …

Najbolje ocenjeni krofi v obeh kategorijah – razglašeni so bili v jutranji oddaji na TV Slovenija, kjer je zgodovino cvrtja krofov v Sloveniji predstavil znani etnolog dr. Janez Bogataj – so bili:

Klasični krof
1. Dom starejših občanov Novo mesto
2. Slaščičarna Emilija, Idrija
3. Terme Banovci

Inovativni krof
1. BIC Ljubljana, slaščičarstvo (sivka, med, smetana)
2. Jasna Chalet Kranjska Gora (holandska omaka in slanina)
3. Dom starejših občanov Novo mesto (jabolčno polnilo)

Čestitamo vsem ponudnikom, ki so se potegovali za letošnji naziv Naj krof Slovenije 2023, katerega je podprla Slovenska turistična organizacija!

Klasični zmagovalni krofi

Inovativni Naj krof Slovenije 2023

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com