Novice

Sklenjen je nov sporazum za plačilo nadomestil IPF za javno priobčitev fonogramov

26/10/2021 v Dogodek

Po petnajstih letih je bil podpisan ter objavljen v Uradnem listu RS štev. 167/2021 Skupni sporazum za ureditev pogojev uporabe in plačevanja nadomestil iz naslova javne priobčitve fonogramov na področju dejavnosti gostinskih obratov (dejavnost strežbe jedi in pijač), obratovalnic, delavnic, frizerskih in kozmetičnih salonov ter nastanitvenih obratov. Pogajanja so med kolektivno organizacijo IPF, Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije potekala več let in so zašla v slepo ulico, na kar je v skladu z Zakonom o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic predmet prejel v odločanje Svet za avtorsko pravo. V izogib odločanju Sveta (iz dosedanje prakse je bilo namreč zaznati njihovo naklonjenost kolektivnim organizacijam poleg enormno visokih stroškov njihovega delovanja), je do tripartitnega dogovora in sklenitve sporazuma vendarle prišlo.

Sporazum vsebuje osem vrst tarif za različne vrste gostinskih obratov in poslovnih prostorov. Tarife so nekoliko zvišane in usklajene z novo zakonodajo, (ki je določila nova izhodišča in parametre za določitev tarif). Tarife se začnejo uporabljati 1. julija 2022 in se postopoma uvajajo v naslednjih petih letih. Opredeljene so tudi številne okoliščine uporabe za znižanje tarife v IX. poglavju, vendar le v primeru aktivnega ravnanja uporabnika. To pomeni, da mora uporabnik sam (aktivno) zahtevati od IPF znižanja za tiste okoliščine, za katere lahko dokaže, da je do njih upravičen in zanje tudi zagotoviti dokazila. Okoliščine uporabe, na podlagi katerih se lahko zahtevajo znižanja so: razvitost posamezne občine (10 do 20% popust); vnaprejšnje plačilo (5 do 10% znižanje za polletno plačilo oziroma celoletno plačilo); ureditev razmerja s podpisom pogodbe (5% znižanje); uporaba izključno manjših naprav (15% znižanje); status socialnega ali invalidskega podjetja (10% popust); število posameznih enot (od 2 do 6% znižanje); zasedenost nastanitvenega obrata (15% znižanje); za prostore, ki so na voljo le gostom nastanitvene ponudbe (50% znižanje).

 

Celoten Sporazum lahko preberete tukaj.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com