Novice

Odpiranje turističnih in gostinskih obratov po celotni državi

23/04/2021 v Dogodek, Hotelirstvo, Korona virus, Motivacijski dogodek, NIJZ, Novice, Novičnik TGZS, Ukrepi, Združenje hotelirjev Slovenije

Po dolgem času se lahko odprejo turistični in gostinski obrati po celotni državi, in sicer od jutri, 24.4.2021, vse terase in vrtovi, od ponedeljka, 26.4.2021, pa tudi vsi nastanitveni obrati, ki bodo lahko ponujali največ 30 nastanitvenih enot (npr. sob, apartmajev, kampirnih mest). V treh statističnih regijah (Pomurska, Goriška in Obalno-kraška)  je dovoljena strežba jedi in pijač tudi v notranjosti lokala, vendar za vse gostinske storitve veljajo strogi higienski ukrepi. Gostje, ki bodo v notranjosti restavracij, morajo imeti dokazilo o negativnem testu na virus covid-19 (veljata obe različici testa, ki ne smeta biti starejši od 48 ur) ali dokazilo o cepljenju ali prebolelosti. Enako velja za vse goste, ki bi prenočevali v nastanitvenih obratih. Dokazila mora preveriti osebje obrata ob sprejemu gostov. TGZS svetuje gostincem, da na vhodu v svoj gostinski obrat napišejo, da je vstop dovoljen zgolj zdravim osebam, ki imajo za to pri sebi tudi dokazila (o cepljenju, testiranju ali prebolelosti). Prav tako se morajo vsi zaposleni gostinci enkrat tedensko testirati s hitrimi testi na virus covid-19 in lahko delajo le v primeru negativnega testa. Brezplačno testiranje se izvaja po občinah, pozanimajte se za najbližje lokacije in urnike testiranja v vašem kraju in napotite svoje zaposlene na testiranje.
Povezava z informacijami o testiranju s hitrimi testi po občinah: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/testiranje-na-okuzbo/
Naj na tem mestu dodamo, da smo pristojnim večkrat predlagali prioritetno cepljenje zaposlenih v turizmu (kot to počne npr. Hrvaška), a predlog ni bil sprejet.

Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek še vedno ni dovoljeno. Terase in vrtovi so lahko odprti le med 7. in 19. uro, kar pa ne velja za sobno strežbo in dostavo hrane in pijače (brez časovnih omejitev).

Vsi ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije, ki so veljali lani (obvezno nošenje mask, razkuževanje rok, umik predmetov z mize za skupno uporabo itd.), veljajo tudi letos in je žal še veliko novih dodatnih higienskih ukrepov (3m razmak med mizami; 1,5m razmak med gosti, ki sedijo za isto mizo; največ štiri oseb, ki sedijo za mizo; kvadratura površine na enega gosta itd.). Preberete jih lahko v priponki z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS ali na povezavi:
https://www.uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021063.pdf

Prav tako vam posredujemo povezavo za dostop do zadnje objave obveznih higienskih ukrepov za gostinstvo na portalu Nacionalnega instituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19, kjer lahko najdete vse podrobnosti.
Za zdaj so objavili ukrepe za restavracije in za dostavo ter prevzem hrane, čakamo še na objavo ukrepov za nastanitvene obrate, za katere smo jih prosili že včeraj.

Glede na informacije o zelo strogih ukrepih, ki so sprejeti za našo panogo, z ostalimi turističnimi združenji usklajujemo stališča in danes na pristojno ministrstvo in NIJZ naslavljamo predlog omilitve ukrepov.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com