Novice

Letni zbor Združenja hotelirjev Slovenije

12/11/2021 v Dogodek, Hotelirstvo, Konference, Motivacijski dogodek, NIJZ, Novice, Slovenska turistična organizacija - STO, Ukrepi

Včeraj, 11. novembra 2021, je v Atlantida Boutique Hotelu Rogaška Slatina pod strogimi varnostno-higienskimi pogoji potekal Letni zbor Združenja hotelirjev Slovenije, ki posluje v okviru Turistično gostinske zbornice Slovenije.

Hotelirji iz vse države so razpravljali o delovanju v tem izjemno zahtevnem obdobju, predstavljena je bila analiza glavnih kazalcev poslovanja, temelji za trajnostni prehod slovenskega turizma, razvoj mestnega turizma v prihodnosti, primeri razvojnih projektov v panogi, pogled arhitektov na investicije v hotelirstvu, možnost dopolnitve nastanitvene ponudbe z mobilnimi enotami ter potreba po vzpostavitvi enotne baze podatkov o temeljnih kazalcih poslovanja. Na srečanju so sodelovali tudi številni domači in tuji strokovnjaki iz različnih panog.

Prisotni so se strinjali, da ocene poslovanja kažejo, da bo tudi v naslednjem obdobju potrebna državna pomoč najbolj ogroženim segmentom in podjetjem. Po informacijah podjetij je stanje rezervacij konec letošnjega leta in v obdobju prvih mesecev naslednjega leta zaradi izrazito slabega epidemiološkega stanja (uvrstitev Slovenije na prvo mesto po deležu okužb) zelo slabo. Vrstijo se odpovedi rezervacij.

Izvršena anketa o analizi poslovanja v letih 2019, 2020 in 2021 je pokazala, da rezultati v prvih devetih mesecih letošnjega leta samo malenkostno presegajo rezultate leta 2020. Finančni kazalci mestnih hotelov bistveno zaostajajo za povprečjem vseh hotelov, kar potrjuje smiselnost predlogov, ki jih je Turistično gostinska zbornica Slovenije poslala pristojnemu ministrstvu. Med predlogi poleg podaljšanja možnosti unovčevanja turističnih bonov izpostavljajo enkratni dodatek za turizem za najbolj prizadeta podjetja, ukrep skrajšanega delovnega časa, spodbujanje letalske povezljivosti Slovenije in povečanje sredstev za prodajno-marketinške aktivnosti Slovenske turistične organizacije. Seveda pa je nujna zagotovitev stalnega obratovanja, brez zapiranja poslovanja panoge.

Udeleženci Zbora so prav tako podprli ustanovitev turistične gimnazije, kar je ena od rešitev izredno slabega vpisa v srednje šole za gostinstvo in turizem.

V Izvršilni odbor Združenja hotelirjev Slovenije so bili sprejeti Dragan Čulibrk (Four Points by Sheraton Ljubljana Mons), Milena Vuletić (InterContinental Ljubljana) in Barbara Dobovičnik Černec (Thermana Laško).

Gradivo:

 

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com