Novice

Generalna skupščina Hotel Stars Union

07/06/2024 v Hotelirstvo, Konference, Novice, Slovenija, Združenje hotelirjev Slovenije

V Budimpešti je pred generalno skupščino evropskega združenja hotelov, restavracij in kavarn Hotrec ponovno potekala tudi generalna skupščina Hotel Stars Union, združenja, ki upravlja z evropskim sistemom kategorizacije nastanitvenih obratov. Skupščine se je udeležila tudi TGZS.
Članstvo Hotel Starsa obsega 21 držav, pred leti se je združenju pridružila tudi Slovenija. V združenje je vključeno 22.000 kategoriziranih hotelov z 1,2 milijona hotelskih sob. Pozitivno je, da se k pristopu v Hotel Starsovi kategorizaciji odločajo v nekaterih dodatnih državah, kot npr. v Grčiji in Gruziji, medtem, ko v Franciji razmišljajo o kombinirani, nacionalno – evropski kategorizaciji. Tudi na Slovaškem želijo uvesti Hotel Starsovo kategorizacijo, zato so kontaktirali slovenski Direktorat za turizem in se dogovorili za posredovanje dodatnih informacij o uvedbi sistema s strani TGZS. Slovaški kolegi so se zahvalili za pomoč, ki jim bo v prid pri pripravi na evropsko kategorizacijo.
Na generalni skupščini so bili predstavljeni osveženi kriteriji in odgovarjajoč točkovni sistem pri kategorizaciji nastanitvenih obratov. Glavno vodilo prenove – novi kriteriji bodo začeli veljati januarja 2025 – so trajnost, izzivi pri pridobivanju kadra ter digitalizacija in avtomatizacija v hotelirstvu, pa tudi novosti v EU zakonodaji. Osveženi kriteriji spremljajo potrebe gostov ter stanje na trgu. Prisotni so potrdili spremembe, ki so jih usklajevali v zadnjem letu dni (predloge je poslala tudi TGZS; spremembe bodo predstavljene na XII. Konferenci Združenja hotelirjev Slovenije 6. junija v Termah Zreče). Namesto prejšnjih 247 je sedaj v sistemu kategorizacije 239 kriterijev, izločeni so bili zastareli kriteriji, nekateri pa poenostavljeni. Zaradi izzivov pri pridobivanju kadra so bili npr. skrajšani nekateri obvezni obratovalni časi, v nižjih kategorijah hotelov so bile dodane možnosti lastne prijave in odjave gostov, v določenih primerih se mini bari in sobna strežba lahko nadomeščajo s ponudbo avtomatov, dodatne točke je mogoče pridobiti z merjenjem ogljičnega odtisa in podobno.
Predstavljena je bila še obnovljena spletna stran https://hotelstars.eu ; vabljeni k ogledu.
Zainteresirani hoteli lahko preverijo testno kategorizacijo na povezavi
https://www.hotelstars.eu/service/testclassification/

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com