Novice

Če želite postati turistični vodnik na nacionalni ravni, ste na pravem naslovu

20/05/2024 v Dogodek, Motivacijski dogodek, Novice, Novičnik TGZS, Pozivi in razpisi, Turistični vodniki in spremljevalci

Dejavnost turističnega vodnika je v Sloveniji regulirana z Zakonom o spodbujanju razvoja turizma, ki razlikuje turističnega vodnika od vodje poti in od lokalnega turističnega vodnika (ali turističnega vodnika na ravni določenega turističnega območja). Turistični vodniki na nacionalni ravni delajo zakonito šele potem, ko opravijo izpit pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) in imajo urejeno letno registracijo za tekoče leto. Kot dokazilo o izpolnjevanju teh zakonskih pogojev jim Turistično gostinska zbornica Slovenije izda dvojezično (slovensko-angleško) plastično vodniško izkaznico s fotografijo imetnika, ki jo morajo nositi na vidnem mestu pri opravljanju vodniškega poklica.

 

Turizem je perspektivna in nenehno rastoča panoga, ki jo pesti pomanjkanje kadra. Organizatorji potovanj  zadnja leta pogrešajo večje število turističnih vodnikov. Če ste med tistimi, ki radi potujete in vas veseli dinamični delovnik ter delo z ljudmi, ste morda prava oseba za ‘sanjski poklic’ turističnega vodnika.  Turistični vodniki na nacionalni ravni lahko vodijo skupine turistov na območju celotne Slovenije (ne glede na morebitne ureditve lokalnega turističnega vodenja v posamezni občini ali regiji). Prav tako lahko vodijo na območju vseh držav članic EU pod določenimi pogoji (devet od sedemindvajsetih držav zahteva prijavo občasnega dela). Na vodniški izpit se od leta 2018 lahko prijavi kdorkoli, ne glede na predhodno končano stopnjo izobrazbe ali znanje tujih jezikov.

 

Kaj konkretno počne turistični vodnik? Turistični vodnik opravlja turistično vodenje obiskovalcev v izbranem jeziku in po vnaprej določenem programu, kar obsega  poljudno razlago kulturne dediščine, naravnih znamenitosti in posebnosti posameznega območja; medtem ko je vodja poti oseba, ki v imenu in za račun organizatorja spremlja udeležence turističnega aranžmaja po vnaprej določenem programu in jim nudi  organizacijske in tehnične storitve ves čas njihovega trajanja, s čimer zagotavlja, da se program izvaja tako, kot je bil naveden v promocijskem gradivu in prodan potniku (potrošniku), in ki daje praktične krajevne informacije. Za razliko od turističnega vodnika, gre pri vodji poti za popolnoma dereguliran poklic, ki ga lahko izvaja kdorkoli, ki mu turistična agencija zaupa to nalogo. Nekoč so vlogo vodje poti izvajali turistični spremljevalci, vendar jih od leta 2018 v Sloveniji nimamo več.

Vodniški izpiti na državni ravni se pri Turistično gostinski zbornici Slovenije izvajajo že več kot četrt stoletja. V tem času je izpite opravilo že 1554 vodnic in vodnikov, od katerih je danes aktivnih še približno 1200 oseb. Vsi izpiti za turističnega vodnika se opravljajo pred tričlansko izpitno komisijo. Izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Na teoretičnem delu izpita kandidati odgovarjajo na šest vprašanj iz različnih tematskih sklopov (ti so: turistična geografija s kartografijo, zgodovina, etnologija, psihološki vidiki skupinskih vodenj, umetnostna zgodovina z arheologijo ter zakonodaja, ki regulira dejavnosti organizacije in izvedbe skupinskih turističnih potovanj). Na praktičnem delu izpita se kandidati odpravijo na enodnevni izlet po Sloveniji in konkretno vodijo bodisi v avtobusu pred mikrofonom bodisi na peš ogledu starih mestnih jeder na enem odseku poti.

 

Datumi izpitov za posamezne izpitne roke se objavljajo na spletnih straneh Turistično gostinske zbornice Slovenije na www.tgzs.si. Izpite izvajamo v dveh spomladanskih in dveh jesenskih izpitnih rokih. Zainteresiranim kandidatom se svetuje, da najprej opravijo tečaj za turistične vodnike. Pripravili smo ga tudi na Zbornici, da bi posameznikom olajšali priprave na izpit in hkrati prispevali k izboljšanju veščin turističnega vodenja.

Zbornični vodniški tečaj vsebuje štirideseturno usposabljanje. Tečaj izvaja devet različnih predavateljev, ki so strokovnjaki za različna tematska področja in večinoma tudi dolgoletni turistični vodniki. Cilj, ki se ga zasleduje na zborničnih tečajih je, da bodoče turistične vodnike usmerja k ustrezni uporabi teoretičnih znanj pri praktičnem vodenju (kako naučene vsebine na poljuden način predstaviti obiskovalcem, kdaj je primeren čas in kraj za razlago turističnih znamenitosti vodnika na poti, kako reševati nepredvidene in neprijetne situacije v praksi, kako delati v skladu s predpisi in etičnimi normami  itd.). V okviru tečaja kandidate popeljemo tudi na enodnevni izlet po Sloveniji za simulacijo (vajo) vodenja, ki poteka po isti trasi poti kot na izpitu. Tečaje, ki ne obsegajo tudi praktičnega vodenja v avtobusu ali vsaj govornih vaj pred mikrofonom, se kandidatom odsvetuje. Vodniški izpit na nacionalni ravni je zahteven in se ga ne naredi zlahka. Treba se je najprej naučiti odgovorov na objavljena izpitna vprašanja in osvojiti veščine javnega nastopanja. Najtežji del izpita pa je zagotovo praktično vodenje, ko je treba naučena znanja konkretno predstaviti skupini na poti na zanimiv način. Zato so zbornični tečaji Veščine turističnega vodenja za kandidate velika pomoč pri pripravah na izpit. Organiziramo jih dvakrat letno: spomladi in jeseni. Tako kot termine izpitov tudi datume tečajev najdete na portalu TGZS v rubriki Turistični vodniki.

Dobro je vedeti, da je delo turističnega vodnika zahtevno in odgovorno; organizatorji potovanj jim zaupajo pomembne dokumente, večje vsote denarja in skrb za skupine ljudi.

 

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com