Novice

Smernice pametnih zgradb in energetskega upravljanja v turizmu

13/06/2018 v Novice

Kranjska Gora, 12. junij 2018 – Turistično gostinska zbornica Slovenije je kot vodilna organizacija v Strateškem razvojno-inovacijskem partnerstvu turizem s partnerstvom s področja pametnih mest in skupnosti organizirala delavnico z naslovom »Pametne zgradbe in energetsko upravljanje v turizmu«.

 

Skladno s strateškimi usmeritvami države, ki predvidevajo prehod v nizko-ogljično družbo, je bil v sklopu delavnice prikazan primer dobre prakse upravljanja s toplotno energijo pri partnerju HIT Alpinea d.d. v Kranjski Gori.

 

Upravitelj energetskega sistema Petrol d.d. je predstavil model upravljanja s toplotno energijo, ki je dal od leta 2014, ko je bil projekt realiziran, zavidljive rezultate. Energetska poraba se je v povprečju zmanjšala za 30 %, zaradi prehoda na nov okolju prijazen energent pa je HIT Alpinea zmanjšal izpuste toplogrednih plinov iz okoli 2000 ton na leto na manj kot 10 ton, kar mu je omogočilo pridobitev pomembnih mednarodnih okoljskih certifikatov, kot je npr. TraveLife, kar mu omogoča trženje novih turističnih produktov.

 

Delavnica je podala zanimive smernice za prihodnost v povezavi s pametnimi zgradbami in energetskim upravljanjem, ki se vse bolj naslanja na upravljanje energetskih podatkov, ki omogočajo številne optimizacije, posledično pa omogočajo prihranke lastnikom oz. upravnikom infrastrukture.

 

SRIP Turizem je povezal ponudnike inovativnih rešitev s turističnim gospodarstvom in s tem opravlja poslanstvo vzpodbujanja uvedbe inovacij v turistično ponudbo.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com