Novice

Posvet »Trendi in izzivi v gastronomiji, petzvezdnično doživetje«

20/12/2018 v Novice

V sredo, 19. decembra 2018, se je v mali dvorani Državnega zbora odvil posvet »Trendi in izzivi v gastronomiji, petzvezdnično doživetje«, organiziran s strani Šolskega centra Velenje: Šola za storitvene dejavnosti. Pobudnica dogodka je bila profesorica praktičnega pouka, ga. Simona Pompe. Posvet se je pričel ob 10.00 uri, udeležence pa je pozdravil predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan.

Ključni gosti posveta so bile izobraževalne institucije iz področja turizma in gostinstva, ministrstev in ključnih državnih institucij, kulinarični in gastronomski strokovnjaki. Vsi ti deležniki imajo vpliv na krepitev zavesti o bogati gastronomski dediščini v Sloveniji. Promocija narodne gastronomije in kulinarike je še toliko bolj pomembna, saj je bila julija letos Sloveniji podeljen laskavi naziv Evropska gastronomska regija leta 2021. Na posvetu so se izmenjala mnenja med udeleženci, ključno pa so izpostavili aktualne izzive v gastronomiji, večjo prepoznavnost in promocijo poklicev v panogi turizem in gostinstvo.

Med ključnimi govorci je navzoče nagovorila tudi Klavdija Perger, direktorica Turistično gostinske zbornice Slovenija, ki je kritično ocenila umeščanje poklicev v panogi turizem in gostinstvo; »Država je do sedaj priznala zgolj poklic kuhar kot deficitarnega. Ostali poklici v panogi natakar, sobarica, kopališki mojster, imd. pa so izostali. Le-ti beležijo izrazito nizko stopnjo zanimanja s strani delojemalcev, še posebej pa to velja za mlade, ki se ne odločajo za izobraževanje v tej smeri. Želeli bi si, da MIZŠ in Zavod za zaposlovanje RS prepoznajo te poklice kot deficitarne, saj brez odličnega osebja ne bomo mogli izkoristiti potenciala, ki ga Slovenija kot Evropska gastronomska regija 2021 zagotovo ima.«Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com