Novice

Odgovori MGRT na vprašanja glede odpiranja nastanitvenih obratov

23/04/2021 v Hotelirstvo, Korona virus, Novice, Novičnik TGZS, Ukrepi

Nastanitve:
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS (Uradni list RS, št. 63/2021)  v vseh statističnih regijah od 26.4.2021 dovoljuje ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost nastanitvenega obrata, vključno s ponujanjem programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja za svoje goste. Za goste v nastanitvenih obratih je pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač za namen strežbe hrane in pijače na terasah in vrtovih gostinskih obratov in v sobah oziroma drugih oblikah nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.
V teh nastanitvenih obratih lahko bivajo le osebe, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali s testom HAG, ki pa ne sme biti starejši od 48 ur, oziroma so cepljene zoper COVID-19 in to izkazujejo to na način kot podrobno določa predlagani odlok. V nastanitvenih obratih pa lahko brez opravljenega testa na virus SARS-CoV-2 in ostalih v predlaganem odloku naštetih dokazil bivajo tudi vse osebe, ki še niso dopolnile 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.
Pogoj 30 nastanitvenih enot velja za posamezen samostojen nastanitveni obrat in ne za vse nastanitvene obrate, ki spadajo v lastnino posameznega podjetja (npr. če posamezno podjetje upravlja z več hoteli, lahko vsak od teh hotelov ponuja nastanitvene storitve v 30 sobah; ali npr. če posamezno podjetje upravlja s hotelom, apartmajskim kompleksom in kampom hkrati, lahko ponuja nastanitvene storitve v 30 sobah hotela, v 30 apartmajih in na 30 zemljiščih v kampu).
Omejitve iz Odloka MGRT ne veljajo za B2B poslovanje zato se v to kvoto ne vštevajo nastanitvene enote, v katerih so nastanjeni poslovni gostje, prav tako se v to kvoto ne vštevajo nastanitvene enote, v katerih so npr. nastanjene osebe, ki so napotene na zdraviliško zdravljenje. Enako velja za dolgoročni zakup določenega zemljišča oziroma počitniške hišice za turističen namen (npr. prikolic in mobilnih hišic, ki imajo v kampih zakupljen dolgoročni najem določene parcele).
Pri opravljanju gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih se upoštevajo vsa higienska priporočila NIJZ pri izvajanju gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Prav tako pa morajo nastanitveni obrati upoštevati smernice in priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ ter ostale odloke.
Ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje nastanitvenih storitev opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa. Ob tem veljajo enaka dokazila glede prebolelosti oz. cepljenja, kot velja to za ostale izjeme s pogojem testa.


Dokazila in testiranje:
Ponudniki nastanitvenih in gostinski storitev (notranji prostori v rumenih regijah) so ob prijavi gosta v nastanitveni obrat oziroma pred postrežbo gosta v notranjosti gostinskega obrata dolžni preverjati dokazila gostov o izpolnjevanju pogoja PCT . Na podlagi tega se mu omogoči bivanje oziroma strežba hrane in pijače v notranjih prostorih.
Za izpolnjevanje pogoja PCT se upoštevajo testi HAG in testi PCR, ki jih izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje. Nastanitveni oz gostinski obrat lahko svojim gostom ponuja testiranje na lokaciji obrata, v kolikor zagotovi, da testiranje izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje.
Dokazil o izpolnjevanju pogojev ponudniku storitev ni potrebno hraniti, priporočamo pa da jim ponudnik po vpogledu v dokazilo poda v podpis izjavo o izpolnjevanju pogoja PCT.
V kolikor gost ne želi pokazati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, nastanitveni in gostinski obrati gostu svojih storitev ne smejo nuditi in mora gost zapustiti prostore nastanitvenega oziroma gostinskega obrata. Gostinski in nastanitveni obrati lahko z obvestili ob vhodu goste opozorijo na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT.
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji  (Uradni list RS, št. 63/2021) regulira izključno odnos pravne osebe do potrošnika – B2C in ne B2B poslovanje.


Testiranje zaposlenih:
Ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje nastanitvenih storitev opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa. Ob tem veljajo enaka dokazila glede prebolelosti oz. cepljenja, kot velja to za ostale izjeme s pogojem testa.
Dodatni pogoj testiranja pomeni, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje tega blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje tega blaga in storitev opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa.
Testiranje pa ni potrebno pri osebi, ki imajo:
1.        dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
−        drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
−        prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
−        odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
2.        dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
3.        potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji  (Uradni list RS, št. 63/2021) regulira izključno odnos pravne osebe do potrošnika – B2C in ne B2B poslovanje. Vendar pri tem opozarjamo, da v kolikor se gostinska dejavnost ponujanja in prodaja gostinskih in nastanitvenih storitev izvaja B2C kot tudi B2B, se upošteva vsa določila in pogoje za testiranje zaposlenih iz tega odloka (brez izjem).


1.        Ali v nastanitvenih obratih morajo hraniti dokazila o negativnih testih na covid-19 za svoje goste (ali dokazila o cepljenju ali prebolelosti)? Če je hramba dokazil potrebna, nas zanima, koliko časa se ti podatki morajo hraniti v nastanitvenem obratu in na kakšen način. V kolikor gost pokaže le rezultat testiranja na mobilnem telefonu, ali to zadostuje in kako naj se ga shrani? Morda hramba ne bo potrebna in zadostuje le podatek o gostu, ki se ga potem lahko izsledi? Odgovorjeno zgoraj.

2.        Doslej so hoteli in drugi nastanitveni obrati lahko bili odprti za poslovneže. Ali bo zdaj potrebno, da tudi tovrstni poslovni gosti dokazujejo, da imajo negativen test na covid-19? NE

3.        Glede poslovnih gostov se nam zdi logično, da se oni ne vštevajo v omejitev 30 enot za nastanitev, ki velja za turistične namene, podobno kot je včeraj na tiskovni konferenci državni sekretar Simon Zajc povedal, da se ne vštevajo v to kvoto gosti v zdraviliščih, ki imajo zdravstvene napotnice. Ali to prav razumemo? Ne bi želeli podjetjem napačno svetovati. Da, obrazloženo zgoraj.

4.        Ali je nujno potrebno testiranje vseh zaposlenih v hotelski družbi, ali zgolj tistih zaposlenih, ki prihajajo v stik z gosti? Npr. v hotelu delajo zaposleni v marketinški službi zgolj po e-komunikacijah in direktnih stikov z gosti nimajo (enako velja za zaposlene v računovodstvu, v upravi itd.). Odlok ne predvideva tovrstnih izjem, torej da. Prihajajo pa v stik s tistimi, ki so v stiku z gosti.

5.       V kolikor nastanitveni obrat ima brezstični sprejem gosta (le ta prejme kodo na svojem telefonu, s katero odpre sobo), ali se zaposleno osebje vseeno mora testirati? DA, obrazloženo zgoraj.

6.        Kampi ponujajo kampirna mesta na prostem, vsaka družina je v svojem šotoru ali avtodomu ali hiški, ki so prostorsko ločeni. Tudi oni ne smejo ponujati več kot 30 nastanitvenih enot. Lepo prosimo, da se v naslednjem Odloku razširi obseg sprejemanja gostov v kampih, saj gosti itak morajo imeti dokazila o testiranju – bivajo pa na svežem zraku in na sončni svetlobi. To je popolnoma nekaj drugega od zaprtih prostorov in bi za kampe tovrstno omejitev bilo nujno potrebno odpraviti. Da, ne smejo ponujati več kot 30 enot, vendar se v to kvoto ne štejejo “pavšalisti” in poslovni gostje. več v zgornji obrazložitvi.

Lepo pozdravljeni.

  Petra Ložar
Sekretarka
REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO
Direktorat za turizem

Kotnikova ulica 5, SI – 1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 400 33 05 F: 0386 (0)1 400 31 40
petra.lozar1@gov.si
http://www.mgrt.gov.si/

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com