Novice

Odgovor MGRT – Odlok o začasni prepovedi ponudbe in prodaje blaga in storitev

16/03/2020 v Korona virus, Novice

Spoštovani,

pošiljamo vam nekaj pomembnih informacij, ki smo jih prejeli s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo glede aktualne situacije, in sicer:

 • sprejet je bil odlok, s katerim bo začasno prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, z določenimi izjemami. Odlok je začel veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri.
 • Na podlagi tega odloka lahko gostje, ki so nastanjeni v kapacitetah pred veljavo odloka ostanejo do načrtovanega odhoda, novih gostov pa se ne sme sprejemati. 
 • priprava in dostava obrokov na druge lokacije (proizvodne obrate): Na podlagi zgornjega odloka lahko v obratih skuhate obroke na svojih lokacijah, ne smete pa jo streči v lokalih. Kar se tiče dostave, je ta odločitev prepuščena vam v skladu z navodili NIJZ.
 • Uveljavljanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin zaradi zmanjšanja širjenja korona virusa razlaga dokument Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
 • Informacija Združenja turističnih agencij Slovenije glede urejanja zavarovanja plačil za aranžmaje slovenskih organizatorjev potovanj:Tako kot v mnogih državah (trenutno vsaj v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici, Avstraliji, ZDA) bomo tudi v Sloveniji poskrbeli za varnost naših potnikov in vseh vplačil, ki so jih naredili za plačila akontacij ali aranžmajev slovenskih organizatorjev potovanj. Obenem je ta instrument na voljo tudi za druge oblike zavarovanja vplačil, kjer želite vašim potnikom zagotoviti finančno varnost. Poudarjamo, da gre zgolj za mnenje ZTAS in za predlog, kako se na identičen način kot drugi, lotiti tega.
  Razlogi za uvedbo so navedeni v dokumentu “Vrednostnice”. Navodila za izdajo v dokumentu Vrednostnice razlaga”.
  V kratkem vam bomo poslali tudi vzorce vrednostnic nekaterih slovenskih izdajateljev, v pomoč pri izdaji vaše.
  Mnenja smo, da gre za splošno uporabljan instrument, ki v teh časih omogoča vam, da niste pod dodatnim likvidnostnim pritiskom, ki vam daje dodaten čas, da že vplačane akontacije dobite nazaj ali jih uporabite za bodoče storitve. Obenem zadržijo potnika pri vas, ter mu omogočijo uporabo že plačane storitve.
  To ne pomeni garancije cene, saj, tako kot v letalskem prometu, bo točna cena tista, ki bo znana skupaj z novim izbranim datumom storitve.
 • IPF o znižanju višine nadomestil za pravice izvajalcev in proizvajalcev fonogramov:Kolektivna organizacija IPF, k.o., ki na podlagi dovoljenja Urada RS za intelektualno lastnino na območju RS kolektivno upravlja sorodne pravice izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, obvešča, da bo za čas izvajanja državnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa COVID-19, vsem uporabnikom varovanih del iz repertoarja IPF, k.o., ki jim državni ukrepi prepovedujejo izvajanje njihove dejavnosti in dejavnosti ne bodo opravljali, sorazmerno znižala višino nadomestil.
Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com