Novice

Javna predstavitev mnenj o pomenu znanosti, raziskav in inovacij za razvoj Slovenije

29/01/2019 v Novice

V petek, 11. 1. 2019, je v Državnem zboru RS potekala razprava o pomenu znanosti, raziskav in inovacij za družbeni in gospodarski razvoj Slovenije. Sodelujoči so prihajali iz zvrst izobraževanja, znanosti in raziskovanja ter zainteresirani posamezniki. Cilj razprave je bilo pridobiti mnenja strokovne in tudi širše javnosti na izhodišča:

 • Zagotavljanje avtonomije raziskovanja in raziskovalnih agencij
 • Upravljanje sistema raziskav, inovacij, raziskovalnih agencij
 • Umestitev tujega jezika v področje raziskovanja
 • Financiranje

Osnova za razpravo je bila izdelana študija “Specific Support to Slovenia – Horizon 2020 Policy Support Facility” na ravni EU, ki jo je vodil dr. Gonzalo Leon. V njej je bil predstavljen pregled nacionalnega raziskovalnega in inovacijskega sistema (povezovanje RR z gospodarstvom, internacionalizacija,…). Povzetek študije s ključnimi dognanji je javno dostopen na spletu: https://rio.jrc.ec.europa.eu/en/policy-support-facility/specific-support-slovenia.

V študiji je izpostavljeno, da:

 • Celotni odhodki iz naslova raziskav in razvoja v Sloveniji so iz 2,58 % leta 2013, padla na 1,83 % celotnega BDP v letu 2017, kar nas umešča po povprečje EU. Cilj do leta 2022 je 1% celotnega BDP namenjen za raziskave.
 • Slovenija je dobro vključena v mednarodna partnerstva in mreže, vključena je v 538 projektov H2020.
 • Slovenija je od leta 2016 pridružena članica ESA – European Space Agency in je na dobri poti, da postane polnopravna članica. Nismo člani mednarodnih, velikih združenj na področju raziskovanja (ESRF, ESO, ILL, EMBL). Smo pa prisotni v mnogih mednarodnih znanstveno-raziskovalnih institicij. Povezovanje se mora nagraditi.
 • Slovenija ni zanimiva za doktorske študente iz tujine, manj uspešno pridobivamo mlade raziskovalce iz tujine, kar rezultira tudi v zmanjšani internacionalizaciji. Istočasno to velja tudi za gostujoče tuje profesorje. Omejitev je tudi zaradi jezikovne bariere.
 • Obstaja razkorak med aktivnostih akademske sfere in gospodarstva
 • Start-up eko sistemi so šele v povoju.

V razpravi je sodeloval tudi Minister za izobraževanje, znanost in šport RS, dr. Jernej Pikalo, ki je izrazil zadovoljstvo s poročilom EU, ki bo podlaga za pripravo novega Zakona o znanstveno – raziskovalno dejavnosti.

Razprave se je v imenu projekta Strateško razvojno inovacijskega partnerstva za področje trajnostnega turizma, ki ga uspešno koordinira Turistično gostinska zbornica Slovenije, udeležil zunanji strokovni sodelavec, sicer tudi predavatelj na Fakulteti za turistične študije – Turistica, dr. Emil Juvan, ki v projektu SRIPT pokriva področje Zelene sheme slovenskega turizma.

Področje raziskav in razvoja je bilo v turizmu priznano šele pred kratkim, zato člani Strateško razvojno inovacijskega partnerstva za področje trajnostnega turizma upravičeno pričakujemo, da se bo podpora države v prihodnje na tem področju okrepila. Nenazadnje je prav turizem po pomembnosti 3. panoga v gospodarstvu po doprinosu bruto domačega proizvoda, zato potrebuje raziskave, ki bodo osnova za pripravo strateških razvojih dokumentov.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com