Novice

INFORMACIJE ZA DOSEDANJE TURISTIČNE SPREMLJEVALCE

14/03/2018 v Turistični vodniki in spremljevalci
Olajšave na vodniških izpitih za turistične spremljevalce z opravljenim izpitom

Novi turistični zakon, ki stopa v veljavo 15.3.2018, je predvidel olajšave na vodniškem izpitu samo za tiste turistične spremljevalce, ki so v preteklih 20 letih pridobili svoje izkaznice z opravljenim izpitom na zbornici in so na dan uveljavitve novega turističnega zakona (torej dne 15.3.2018) bili vpisani v Register turističnih vodnikov in turističnih spremljevalcev. Tem kandidatom bodo priznane olajšave na vodniških izpitih, če se bodo zanje odločili v naslednjih dveh letih (od 15.3.2018 do najpozneje 15.3.2020). Po tem datumu olajšav na izpitih za turističnega vodnika ne bodo več imeli.

Novi Zakon o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS štev. 13/12018) v 51. členu določa delno priznavanje preizkusa znanja za opravljanje  dejavnosti turističnega vodenja za tiste turistične spremljevalce, ki so opravili zbornični izpit med letoma 1999 in 2018. Pri opravljanju vodniškega izpita se jim torej lahko priznajo opravljene izpitne vsebine za turističnega spremljevalca po starem turističnem zakonu, če se bodo nanje sklicevali ob prijavi na izpit. Na izpitni prijavnici je posebna rubrika, kjer zbornico na to opozorijo in navedejo svojo številko izkaznice za turističnega spremljevalca (da se njihova trditev pred izpitom lahko preveri).

Izpitni odbor je na svoji redni seji v začetku leta 2018 sprejel sklep, da se tem kandidatom teoretični del izpita lahko prizna kot opravljen v celoti, opraviti pa bodo morali praktični del izpita za turističnega vodnika, saj tega niso nikoli delali in se temu ne bodo mogli nikakor izogniti. Na praktičnem delu izpita turistični spremljevalci niso imeli strokovnega vodenja, temveč so odgovarjali na tehnična in organizacijska vprašanja, kot so: postopki pri odpravi gostov na letalo mednarodne linije ali obveznosti spremljevalca pri nastanitvi skupine turistov v hotelu, ali kako atraktivno predstaviti nek turistični aranžma (ga znati prodati)  ipd.

Vsi ostali turistični spremljevalci, torej tisti, ki so do svojih izkaznic prišli na podlagi dokazil o dveletnih delovnih izkušnjah na organiziranju skupinskih potovanj in brez opravljanja izpita, do olajšav na vodniškem izpitu niso upravičeni, saj izpita niso opravljali in se jim zato ne morejo priznati opravljene izpitne vsebine. Če bodo želeli opravljati vodniški izpit, ga bodo morali opraviti v celoti.

Naj tudi pojasnimo, da praktični izpiti za turistične vodnike potekajo na enodnevnih izletih po Sloveniji. V letu 2018 je aktualna trasa poti po Gorenjski, ki jo zainteresirani kandidati lahko dobijo vnaprej na Turistično gostinski zbornici Slovenije, prav tako tudi razdeljenost poti na 12 odsekov, ki se jih žreba na samem izpitu v avtobusu.

Pripravila: mag. Snežana Škerbinc

V Ljubljani, dne 14.3.2018

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com