Novice

Državni zbor RS je 15.2.2018 sprejel novi Zakon o spodbujanju razvoja turizma

20/02/2018 v Novice

Državni zbor je 15.2.2018 sprejel novi Zakon o spodbujanju razvoja turizma

Zakon prinaša številne novosti in poenostavitve za opravljanje dejavnosti organizacije in prodaje turističnih aranžmajev ter za turistično vodenje. Med novosti vsekakor spada uvedba promocijske takse, s katero se zagotavlja dodaten vir za promocijo slovenskega turizma na tujih trgih s strani Slovenske turistične organizacije. Zakon je omogočil tudi bistveno zvišanje turistične takse, o čem bodo tudi v prihodnje odločale občine same. Zakon ohranja licence za turistične agencije (pod dosti manj zahtevnimi pogoji) in z izjemami. Ostajajo tudi obvezni izpiti za turistične vodnike, vendar so pogoji za pristop k izpitu odpravljeni. Turistični spremljevalci so preimenovani v vodje poti in so popolnoma deregulirani, kar pomeni, da bodo turistične agencije na pot s skupinami turistov lahko pošiljale kogar koli in ne zgolj turistične vodnike. Za turistične spremljevalce, ki so opravili izpite na Turistično gostinski zbornici Slovenije in so na dan uveljavitve zakona bili vpisani v register na zbornici, so predvidene olajšave na vodniškem izpitu v naslednjih dveh letih. Turistični vodniki iz tretjih držav (ki niso države članice EU), na našem ozemlju ne bodo mogli več voditi, temveč bodo tuje agencije morale najemati slovenske turistične vodnike (zaščita domačega trga delovne sile). Od turističnih vodnikov iz držav članic EU ne bomo zahtevali POD-e (prijave občasnega dela) in bodo lahko občasno še naprej delali na našem ozemlju. Poglavje zakona, ki govori o obveznih zavarovanjih in garancijah turističnih agencij za insolventnost, je preneseno v Zakon o varstvu potrošnikov in bo tam opredeljeno. (Tudi ta zakon je v pripravi.)

Več informacij o novostih, ki jih prinaša novi turistični zakon bomo objavili potem, ko bo zakon objavljen  v Uradnem listu RS.  Informacijo lahko preberete tudi tukaj.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com