Novice

Delno povračilo nadomestila plače v višini Bruto 2

20/05/2021 v Gospodarska zbornica Slovenije - GZS, Korona virus, Novice, Novičnik TGZS, Ukrepi

S strani Pravne službe GZS smo prejeli obvestilo, ki se tiče delnega povračila nadomestila plače v višini Bruto 2. Obvestilo je bilo posredovano s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

TRETJI odstavek  44. člena PKP8 (ZDUOP) v luči novega odloka – Bruto II povračilo nadomestila za čakanje (19. 5. 2021)

Dne 13. 5.2021 je bil v Uradnem listu RS objavljen nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je dodatno sprostil opravljanje v nastanitvenih obratih ter kot novo izjemo od prepovedi določil obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo.  V skladu z 8. točko prvega odstavka 3. člena odloka ne glede na 1. člen tega odloka prepoved ponujanja  in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja za obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo od 5. do 22. ure, pri čemer je lahko zasedenost do 50% razpoložljivih igralnih mest. Nadalje je na podlagi četrtega odstavka 4. člena odloka ne glede na 1. člen tega odloka dovoljeno ponujanje  nastanitvenih storitev do 30 nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih, ki imajo do 60 nastanitvenih enot. V nastanitvenih obratih, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, je dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev do 50% zasedenosti nastanitvenega obrata. V kampih je dovoljeno ponujanje do 70% razpoložljivih enot, medtem, ko je ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja. Ni pa dovoljeno obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek.

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podalo stališčem, kljub predpisanim omejitvam pri ponujanju storitev nastanitvenih obratov in igralnih salonov, ki izhajajo iz varnostnih razlogov zaradi razglašene epidemije COVID-19 in ki bi lahko vplivale na obseg poslovanja (npr. omejeno število zasedenih kapacitet), opravljanje navedenih storitev z odlokom ni (več) onemogočeno oziroma prepovedano, kar je bistvenega pomena za ugotavljanje upravičenosti delodajalca do delnega povračila nadomestila plače v višini bruto II na podlagi citiranega tretjega odstavka 44. člena ZDUOP (ki za upravičenost do takšne višine povračila zahteva, da je delodajalcu opravljanje dejavnosti onemogočeno s predpisom). Posledično v izpostavljenih primerih (razen v primerih opravljanja storitev nočnih klubov, barov in diskotek) delodajalec po navedeni zakonski določbi ne more biti upravičen do delnega povračila nadomestila plače v višini bruto II.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com