Novice

1. Dan Kaštelirjev

09/11/2018 v Novice

Kaštelirji so ostanki gradišč iz prazgodovinskega obdobja, natančneje iz bronaste in železne dobe (2. in 1. tisočletje pred našim štetjem). Kulturna dediščina, ki se skriva na območju Primorske, v Istri in Kvarnerju.

Na Gradu Štanjel na Krasu so v sredo, 7. 11. 2018, pripravili prvo predstavitev čezmejnega projekta Kaštelir, ki se izvaja pod okriljem programa Interreg Slovenija-Hrvaška. Turistično gostinska zbornica Slovenije v projektu zavzema aktivno vlogo pridruženih partnerjev. Projekt se je pričel izvajati 1. oktobra 2018, trajal pa bo 30 mesecev, vključuje pa kar osem glavnih in deset pridruženih partnerjev. Sledil je slavnostni podpis namere za ustanovitev ČEZMEJNEGA KONZORCIJA ZA KAŠTELIRJE – GRADIŠČA, kar bo tudi eden izmed najpomembnejših načrtovanih dosežkov projekta.

Skupaj želimo zapuščino, dandanes prezrto kljub presenetljivi gostoti, ponovno obuditi in ovrednotiti. Pomembno je tudi predstaviti ter ponuditi tedanji stik in povezanost človeka z rastlinami, ki rastejo na tem območju in ki se je danes zaradi izseljevanja ter zaraščanjem gradišč že skoraj popolnoma izgubil. Kulturo in starodavno znanje bomo vpeljali v trajnostno naravnano turistično ponudbo, ki bo kasneje služila trajnostnemu čezmejnem turizmu, razvoju podeželja in sonaravnemu ravnanju z okoljem.

Več o projektu pa v prispevku RTV.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com