PRIMIS

PRIMIS – Manjšine in multikulturnost, Večkulturno popotovanje med Slovenijo in Italijo skozi prizmo manjšin

INTERREG ITALIA – SLOVENIA

Trajanje projekta:

30 mesecev, pričetek 1. 1. 2019

Vloga TGZ Slovenije:

 • Projektni partner
 • Vodja izvedbe enodnevnega usposabljanja na področju Mladi kulturni ambasadorji: mladi pripovedujejo svoj prostor.
 • Svetovanje in obveščanje o novostih na področju turističnega vodenja udeležencev Delavnic za turistične vodiče, društva in institucije na programskem območju.
 • Strokovni nadzor nad izvajanjem Delavnic za šolajočo se mladino (učenci, dijaki) s tematiko naravnih in kulturnih znamenitosti na posameznih programskih območjih in širjenjem načela večkulturnosti.
 • Turistična promocija kulturne, naravne in jezikovne dediščine na čezmejnem območju.
 • Oblikovanje, promocija in trženje čezmejnih turističnih paketov.
 • Predvajanje razstave na temo nesnovne kulturne dediščine narodnostnih manjšin in medkulturnega dialoga kot dodane vrednosti kulturnega turizma v prostorih svojih članov gospodarskih družb iz panoge (hoteli, turistične agencije, …)

Temeljni cilj:

Skupni izziv območja programa, na katerega bo projekt PRIMIS odgovarjal s svojim prispevkom, je “Ohranjanje, varstvo in obnova kulturne in naravne dediščine”.

Splošni cilj projekta je krepitev vrednosti jezikovne, kulturne in naravne dediščine jezikovnih skupnosti na območju programa, z namenom, da bi okrepili povpraševanje po trajnostnem turizmu. Območje je po svoji naravi večkulturno in večjezično zaradi prisotnosti slovenske in italijanske manjšine ter drugih jezikovnih skupnosti (Kimbrov, Ladincev, Furlanov); zato je to območje edinstveno v primerjavi z drugimi ozemlji v Italiji in Sloveniji.

Sprememba, ki jo bo prinesel projekt, bo novo doživljanje – turistov in prebivalcev – večkulturne in večjezične identitete na območju programa (OP).

Poglavitni rezultati bodo: vzpostavitev 4 multimedijskih središč za širjenje znanja o posebnostih avtohtonih jezikovnih skupnosti; 1 multimedijska platforma in 1 digitalni vodič; ovrednotenje in promocija kulturnih dogodkov na PO; aktivnosti obveščanja in izobraževanje za specifične ciljne skupine.

Koristniki projekta so turisti, prebivalci, mladi, MSP, projektni partnerji.

Predvideni pristop je posredovati večkulturne in večjezične posebnosti avtohtonih skupnosti turističnemu sektorju in sektorju promocije čezmejnega teritorija prek inovativnih, interaktivnih in multimedijskih instrumentov, z virtualno in “potopitveno” resničnostjo v multimedijskih središčih. Pristop bo odstopal od običajne prakse turističnega sektorja (morje/gore), saj bo prispeval k oblikovanju turističnih produktov na osnovi kulturne in jezikovne dediščine PO. Čezmejno sodelovanje je nujno, ker združuje različnosti in posebnosti večkulturnega in večjezičnega okolja, ustvarjajoč enotno podobo PO.

Projekt je originalen, ker snovno in nesnovno kulturno dediščino avtohtonih jezikovnih skupnosti dojema kot dodano vrednost za gospodarsko dejavnost – za kulturni in trajnostni turizem.

Partnerji v projektu:

 • Italijanska unija Koper
 • Projekt – Ciljno združenje, Trst
 • Regija Veneto – direkcija za mednarodno komuniciranje, Benetke
 • Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti, Koper
 • Avtonomna regija Friuli Venezia Giulia – Kulturni center, Trst
 • Slovensko deželno gospodarsko združenje, Trst
 • RRA Zeleni kras, Pivka
 • TGZ Slovenije

Projektni partnerji

INFO TOČKA

Dimičeva 13, 1000 Ljubljana

Potovalni programi

Diana Ternav

V sodelovanju z mladimi kulturnimi ambasadorji projekta in strokovno sodelavko Diano Ternav smo izdelali predloge potovanj na obeh straneh meje, namenjene turističnim agencijam, pa tudi nastanitvenim obratom, ki izlete lahko ponujajo svojim gostom.

Programi prispevajo k razvoju trajnostnega kulturnega turizma ter povzemajo glavne značilnosti območja na področjih zgodovine, etnologije, geografije, kulinarike.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com