Gostinsko turistični zbor Slovenije
Ljubljana, 02. december 2014
Natisni članek Pošlji članek po elektronski pošti

Označevanje alergenov v gostinskih obratih

Označevanje alergenov v gostinskih obratih
v skladu z novo Uredbo EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom

Označevanje alergenov v gostinskih obratih
v skladu z novo Uredbo EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom

V vseh državah članicah EU bo dne 13. decembra 2014 začela veljati Uredba 1169/2011/ES o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki med drugim uvaja tudi obvezno označevanje alergenov v vseh gostinskih obratih oziroma obratih javne prehrane za živila, ki niso predpakirana. Uredba zahteva, da je nujno potrebno zagotoviti informiranje potrošnikov o morebitnih alergenih v hrani. Gre za štirinajst snovi, ki jih našteva Priloga II. omenjene Uredbe 1169/2011/EU, in so: žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste); raki (rakovice, jastogi, kozice, škampi, potočni raki); jajca (kokošja, prepeličja, gosja in račja); ribe (vse vrste rib, tudi inčuni, sardele itd.); arašidi (kikiriki, ki so lahko prisotni v slaščicah, žitaricah za zajtrk, sladoledu, kikirikijevo maslo, arašidovo olje itd.); zrnje soje (najdemo ga tudi v paštetah, hrenovkah, salamah, pecivu, sojinem siru-tofu in sojinem olju); mleko in mlečni izdelki (kravje, kozje, ovčje in mleko drugih živali, ki se nahaja tudi v jogurtih, kislem mleku, kefirju, pinjencu, sirotki, siru, skuti, sladki in kisli smetani, sirni namazi, mlečni sladoledi, slaščice, torte, omake…); oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija, prisotni so tudi v marcipanu, oljih, mortadeli s pistacijami itd.); zelena (stebla, listi, gomolj); gorčično seme (tekoča gorčica, ki je pogosto v marinadah); sezamovo seme (prisoten v nekaterih vrstah kruha, sezamovem olju, tahini); mehkužci (glavonožci, kot so sipe, hobotnice, lignji, potem školjke, polži); volčji bob (semena in moka); žveplov dioksid in sulfiti (prisoten kot konzervans v suhem sadju, mesnih izdelkih, brezalkoholnih pijačah, vinu in pivu).
Gostinci morajo informirati goste (potrošnike) o prisotnosti alergena v hrani tako, da navedejo konkreten alergen v živilih v gostinskem obratu najmanj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, pano, plakat, ekran itd.). Navedba alergena mora biti na dobro vidnem mestu, nedvoumna, jasna, čitljiva, neizbrisljiva in ne sme biti prekrita z drugim besedilom ali slikovnim materialom.
Pristojna organa za izvajanje nadzora o spoštovanju uredbe v praksi sta Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Zdravstveni inšpektorat RS. Zagrožene kazni so visoke in se gibljejo od 6.000 do 30.000 €.

Pripravila:
mag. Snežana Škerbinc

V Ljubljani, dne 1. 12.2014

priponka: 

Označevanje alergenov 

Navodila Uprave za varno hrano 

Dodatek k Smernicam HCCP glede Alergenov 

Dodatna_navodila_uprave_za_varno_hrano

O nas:

Turistično gostinska zbornica Slovenije

Dimičeva 13, 1000 Ljubljana


T: 01 58 98 230

F: 01 58 98 224


E-naslov: info@tgzs.si

 

ID za DDV: SI 62178954
Matična št: 3988384

TRR: SI56 0310 0100 2578 617

Pošlji povpraševanje:

*
*
*
*
npr.: 15
 
* obvezna polja
 
Pošlji
© Turistično gostinska zbornica Slovenije, 2012! Vse pravice pridržane! | Avtorji: Plior InfoTech & Sona