Gostinsko turistični zbor Slovenije
Ljubljana, 25. september 2014
Natisni članek Pošlji članek po elektronski pošti

Strokovna delavnica za gostince o alergenih

 Za vas organiziramo 14.10.2014 ob 17. uri v GH Bernardin Portorož  strokovno delavnico za označevanje alergenov v gostinskih obratih

 Obvestilo za vse gostince

PRIJAVNICA

 

V vseh državah članicah EU bo dne 13. decembra 2014 začela veljati Uredba 1169/2011/ES o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki med drugim uvaja tudi obvezno označevanje alergenov v vseh gostinskih obratih oziroma obratih javne prehrane za živila, ki niso predpakirana.

Označevanje alergenov v skladu z novo Uredbo EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom

V začetku leta je bila v Uradnem listu RS štev. 6/2014 (z dne 24. 1. 2014) objavljena Uredba o izvajanju uredbe EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki na splošno ureja označevanje živil in se nanaša tudi na obrate javne prehrane. GZS je takrat seznanila svoje člane s to informacijo v Poslovnem tedniku, vendar ker predpis stopi v veljavo dne 13. decembra 2014, ocenjujemo, da je potrebno ponovno spomniti in opozoriti vse gostince na pravočasno pripravo na izvedbo tega predpisa.

S to uredbo so alergeni obravnavani kot dejavniki tveganja za zdravje ljudi in je zaradi varovanja zdravja nujno potrebno zagotoviti informiranje potrošnikov o morebitnih alergenih v hrani. Gre za štirinajst snovi, ki jih našteva Priloga II. Uredbe 1169/2011/EU, kot so žita, raki, jajca, ribe, arašidi, soja, mleko, oreščki, mehkužci itd., kar bo od gostincev (in trgovcev) terjalo dodaten napor – tako v delovnem  procesu zaradi preprečitve navzkrižnega onesnaževanja živil s snovmi, ki lahko povzročajo alergije, kot tudi pri informiranju gostov (potrošnikov), saj predpis od njih zahteva navedbo alergena v živilih v gostinskem obratu najmanj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, pano, plakat, ekran itd.).  

Navedba alergena mora biti na dobro vidnem mestu, nedvoumna, jasna, čitljiva, neizbrisljiva in ne sme biti prekrita z drugim besedilom ali slikovnim materialom.

Pristojna organa za izvajanje nadzora o spoštovanju uredbe v praksi sta Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Zdravstveni inšpektorat RS. Zagrožene kazni so visoke in se gibljejo od 6.000 do 30.000 €.  

 

 

V okviru izvedbe 61. Gostinsko turističnega zbora Slovenije načrtujemo dne 14. oktobra 2014 v Portorožu izvedbo posebnega izobraževanja – strokovne delavnice na temo priprave na izvajanje tega novega predpisa o označevanju in informiranju o alergenih v gostinskih obratih, ki bo namenjen nosilcem živilske dejavnosti, kuhinjskem osebju, ki hrano pripravlja in tudi strežnemu osebju, ki največ komunicira z gosti. Zato vam svetujemo, da se dogodka udeležite ali nanj pošljete svoje zaposlene!

 

 

V Ljubljani, dne 18. 9. 2014

Mag. Snežana Škerbinc 

O nas:

Turistično gostinska zbornica Slovenije

Dimičeva 13, 1000 Ljubljana


T: 01 58 98 230

F: 01 58 98 224


E-naslov: info@tgzs.si

 

ID za DDV: SI 62178954
Matična št: 3988384

TRR: SI56 0310 0100 2578 617

Pošlji povpraševanje:

*
*
*
*
npr.: 15
 
* obvezna polja
 
Pošlji
© Turistično gostinska zbornica Slovenije, 2012! Vse pravice pridržane! | Avtorji: Plior InfoTech & Sona