Gostinsko turistični zbor Slovenije
Ljubljana, 10. oktober 2013
Natisni članek Pošlji članek po elektronski pošti

Zaključen je 60. Gostinsko turistični zbor Slovenije

  

 

Sporočilo za medije

 

 

ZAKLJUČEN JE 60. GOSTINSKO TURISTIČNI ZBOR SLOVENIJE

 

 

Podčetrtek, 10. oktober 2013

 

S svečano podelitvijo priznanj, kolajn in pokalov se je sinoči v Termah Olimia v Podčetrtku zaključil jubilejni 60. Gostinsko turistični zbor Slovenije v organizaciji Turistično gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki že dolga desetletja prispeva k pridobivanju znanj in izkušenj mlajših generacij gostincev in izmenjavi dobrih praks.

 

Tokrat so se sočasno vrstili številni dogodki med 7. in 9. oktobrom 2013: zboru sta se pridružili že tretji Dnevi slovenskega turizma in že 16. Turistični forum, ki ju je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija, obenem je realiziran tudi projekt Turistične zveze Slovenije Moja dežela, lepa in gostoljubna s podelitvijo vrste nagrad za najbolje urejene slovenske kraje, trge, kampe, bencinske servise itd. Častni pokrovitelj vseh teh dogodkov, ki so oblikovali največji praznik turizma pri nas je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slavnostna govornica na otvoritvi manifestacije dne 8. oktobra je bila predsednica slovenske vlade mag. Alenka Bratušek.

 

Turistično gostinska zbornica nikoli ni imela lahke naloge pri organizaciji tako velike in kompleksne prireditve, kot je tekmovanje na stotine udeležencev gostinskih strok v 28 tekmovalnih kategorijah, vendar ji je v današnjih zaostrenih ekonomskih pogojih z recesijo ohromljenega gospodarstva to poslanstvo bilo še posebej oteženo. Zato je tudi število sodelujočih tekmovalcev in razstavljavcev  tokrat bilo nekoliko manjše kot pretekla leta, pa kljub temu se to ni poznalo pri delovni vnemi tekmovalcev, ocenjevalcev in obiskovalcev. Treba je vedeti, da prireditev podpira in pri njej aktivno sodeluje vrsta strokovnjakov – prostovoljcev in da bi jo brez zglednega sodelovanja javnega, zasebnega in družbenega sektorja bilo težko realizirati.

 

Tekmovanj na 60. Gostinsko turističnem zboru se je udeležilo 310 tekmovalcev iz 47 podjetij v 28 kategorijah. Poleg njih so se v veščinah in znanju pomerili tudi študentje treh višjih šol za gostinstvo in turizem, dijaki trinajstih srednjih strokovnih šol in učenci 18 osnovnih šol na državnem tekmovanju za zlato kuhalnico.

 

60. Gostinsko turistični zbor Slovenije sta letos gostili družba Terme Olimia d.d. in v turizem izrazito usmerjena občina Podčetrtek, ki je ravno te dni prejela zlato priznanje mednarodne žirije za najlepši manjši kraj v Evropi. Tako občina Podčetrtek kot tudi Terme Olimia sta se izkazali za odlična gostitelja številnih tekmovalcev ter obiskovalcev tega največjega stanovskega dogodka pri nas.

 

Ob jubileju prireditve je tiskana brošura manjšega obsega z naslovom 60 let Gostinsko turističnega zbora Slovenije, ki jo je pripravil tokratni nagrajenec Turistično gostinske zbornice Slovenije za življenjsko delo gospod Alfred Polak, ki je pri organizaciji zbora tvorno sodeloval skoraj pol stoletja.

 

Gostinsko turistični zbor Slovenije je tradicionalen dogodek gostinske in turistične stroke, ki že dolga desetletja v različnih družbenih, gospodarskih in zborničnih sistemih omogoča  predvsem  izpopolnjevanje, dodatno izobraževanje, nagrajevanje, širjenje obzorij, pa tudi  druženje s kolegi, izmenjavo mnenj, izkušenj in dobrih praks ter pridobivanje presežka strokovnih znanj, spretnosti in veščin. Kot vsako leto so številni obiskovalci imeli priložnost občudovati razstavljene vrhunske kulinarične in slaščičarske izdelke in pogrinjke ter bodriti

svoje favorite pri tekmovanjih v živo. Z realizacijo tega velikega dogodka je Turistično gostinska zbornica Slovenije ponovno opravila svoje poslanstvo pri spodbujanju dviga kakovosti gostinskih storitev in izpostavljanju lepih plati gostinskih poklicev, ki sta nujna pogoja za večje zanimanje mladih za turizem in gostinstvo, kot perspektivni gospodarski panogi. 

 

Na tekmovanjih je bilo podeljenih 70 zlatih, 123 srebrnih in 69 bronastih kolajn ter 11 priznanj. Tekmovalci z osvojenimi kolajnami bodo po svojih močeh prispevali k dvigu kakovosti storitev in posledično gospodarskih krivulj pri svojih delodajalcih.

 

 

Mag. Snežana Škerbinc

 

 

 

 

O nas:

Turistično gostinska zbornica Slovenije

Dimičeva 13, 1000 Ljubljana


T: 01 58 98 230

F: 01 58 98 224


E-naslov: info@tgzs.si

 

ID za DDV: SI 62178954
Matična št: 3988384

TRR: SI56 0310 0100 2578 617

Pošlji povpraševanje:

*
*
*
*
npr.: 15
 
* obvezna polja
 
Pošlji
© Turistično gostinska zbornica Slovenije, 2012! Vse pravice pridržane! | Avtorji: Plior InfoTech & Sona